Μορφή εξέτασης
Το τεστ θα αποτελείται από εκατό (100) βαθµολογικά ισοδύναµες ερωτήσεις, µε 4 εναλλακτικές απαντήσεις η καθεµία, οι οποίες θα απαντηθούν µε τη µέθοδο των πολλαπλών επιλογών σε ειδικό Απαντητικό Φύλλο. Πρόκειται για µέθοδο εξέτασης που έχει ήδη χρησιµοποιηθεί σε προηγούµενους γραπτούς διαγωνισµούς του ΑΣΕΠ, οπότε θεωρείται ήδη γνωστή και οικεία σε µεγάλη µερίδα υποψηφίων.
Επειδή στην εξέταση θα εφαρµοστεί και αρνητική βαθµολόγηση (για κάθε εσφαλµένη απάντηση αφαιρείται το ¼ του βαθµού της ερώτησης), οι εξεταζόµενοι θα πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τις ερωτήσεις στις οποίες δε γνωρίζουν την ορθή απάντηση.
Διαχείριση χρόνου εξέτασης
Η εξέταση θα διαρκέσει 3 ώρες και 30 λεπτά από τη στιγµή διανοµής των θεµάτων, χρόνο που θα πρέπει οι εξεταζόµενοι να διαχειριστούν σωστά προκειµένου να µεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Καλή πρακτική συνιστά µια γρήγορη πρώτη ανάγνωση του συνόλου των ερωτήσεων, που θα επιτρέψει στους εξεταζόµενους να σταθµίσουν πόσες και ποιες ερωτήσεις παρουσιάζουν γι’ αυτούς τη µεγαλύτερη ευκολία, ώστε να ξεκινήσουν από αυτές, κατανέµοντας ανάλογα και τον υπόλοιπο διαθέσιµο χρόνο. Αντίστοιχα, ερωτήσεις που κατά την πρώτη απόπειρα προσέγγισής τους φαίνεται να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που τους αναλογεί καλό είναι να αφήνονται για το τέλος. Βέβαια, ερωτήσεις που αφορούν την κατανόηση κειµένου ή απαιτούν µια σειρά συλλογισµών για να απαντηθούν είναι λογικό ότι χρειάζονται συγκριτικά περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πιο απλής µορφής ερωτήσεις ή ερωτήσεις που ελέγχουν µια προϋπάρχουσα γνώση.
Θεματολογία
Υπενθυµίζεται στους εξεταζόµενους ότι το τεστ δεν αποσκοπεί στον έλεγχο εξειδικευµένων και λεπτοµερών γνώσεων αλλά εξετάζει το βαθµό επάρκειας των συµµετεχόντων σε γνώσεις γενικής παιδείας και το βαθµό καλλιέργειας βασικών νοητικών τους δεξιοτήτων. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στην αξιολόγηση της συνολικής τους κατάρτισης και του υπόβαθρου γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν προκειµένου να ανταποκριθούν ως σκεπτόµενοι και συνειδητοί πολίτες, ενταγµένοι στην κοινωνία του σήµερα, στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος
Η ειδική γραπτή δοκιμασία δε συνιστά εξέταση επί συγκεκριμένης ύλης και για το λόγο αυτό δεν ορίζεται εξεταστέα ύλη. Αντικείμενο εξέτασης δεν αποτελούν συγκεκριμένα «μαθήματα», αλλά ένα γενικό πλαίσιο θεματολογίας που καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο εντάσσονται βασικές γνώσεις σχετικές με:
– την ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη·
– τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους που τα διέπουν·
– τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
– την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους·
– τον πολιτισμό όπως εκφράζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα·
– τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα·
– τα σημαντικότερα ζητήματα που προβληματίζουν το σύγχρονο άνθρωπο ως σκεπτόμενο ον και πολίτη της Ελλάδας και του κόσμου κ.λπ.
Επίσης δεξιότητες όπως:
– ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου·
– αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς·
– αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα·
– ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός·
– ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών·
– ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης· η παρατηρητικότητα·
– αντίληψη του χώρου κ.λπ.
Βαθμολογία
Η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στην ειδική γραπτή δοκιμασία (των 100 ερωτήσεων), αντιστοιχεί στον αριθμό μορίων που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό της βαθμολογίας της ειδικής γραπτής δοκιμασίας με τον αριθμό τρία (3), που αποτελεί τον ισχύοντα συντελεστή βαρύτητας. Συνεπώς αν έχετε 70 σωστές ερωτήσεις τα μόρια που θα συγκεντρώσετε θα είναι Χ3 δηλαδή 210 μόρια.
Πηγή: ΑΣΕΠ